top of page

Keď nemôžeš cestovať, zabav sa pri stolovej hre: Otestovali sme drevené pucle celého sveta

Poznáš staré známe porekadlo „Kto sa hrá, nehnevá“? Nielen korona časy nás naučili efektívnejšie využívať čas strávený doma a možno sa aj vedieť správne odreagovať, ale aj si viac vážiť dobré priateľstvá a dali nám možnosť tešiť sa na vzácne stretnutia.

Jednou z foriem, ktorá ti môže spríjemniť chvíle, je práve hra, ktorá v človeku nielen prebudí zvedavosť, ale zároveň ho aj psychicky odľahčí od klasických povinností. Skvelou formou sú známe puzzle, ktoré značka Lebo Mädveď posunula na vyšší level. Jej najvnovší produkt, Mapucle svet, sme dokonca otestovali.

Mnohí šikovní slovenskí tvorcovia sa v začiatkoch pandémie nakopli a vytvorili nové projekty, produkty či ponuky. Značka Lebo Mädveď sa rozhodla, že svoje portfólio výrobkov z recykovaného alebo odpadového dreva rozšíri o plánované pucle celého sveta. Nazvali ich Mapucle Celý svet a ponúkajú ich v troch veľkostných variáciách: mini, midi a maxi.

„Korona nás rovnako ako mnohých iných zatvorila doma. Nemohli sme cestovať, a tak sme sa pustili do dlho plánovaného produktu MAPUCLE SVET. Už počas prototypovania sme „precestovali” všetky krajiny a veľa sa naučili. Počas trojmesačnej izolácie sme vychytali všetky chybičky a teraz vám hrdo predstavujeme výsledok,“ hovoria tvorcovia o produkte, ktorý si už teraz získal mnoho priaznivcov.

Každá verzia sa líši počtom dielov, veľkosťou aj náročnosťou. Mini je pre najmenších a obsahuje 16 puclí, Midi sa zmestí na každý stôl a obsahuje 50 puclí a Maxi je najväčšia verzia s najväčším počtom puclí i mierou detailu a obsahuje 126 puclí.


Noizz tím si počas stretnutia vyskúšal Mapucle Celý Svet midi, teda strednú obtiažnosť s rozmermi akurát na stôl. V úvode sme si mysleli, že budú jednotlivé dieliky, pucle, rozdelené po obrysoch štátov a nejeden z nás chcel nájsť známu čižmu alias Taliansko. Podľa toho však dieliky vyrezávané nie sú.

Najskôr sa potrebuješ zamerať na správnu veľkosť rámu, do ktorého jednotlivé pucle patria. Z veľkosti takmer meter sme sa presunuli do toho správneho pomeru a skladanie sa začalo vskutku zvesela. Rôzne kombinácie nám nesedeli, tak sme sa rozhodli poradiť si legendou na zadnej strane boxu z drevovláknitej dosky, v ktorom sú pucle prakticky zložené.

Potom sme sa dočítali, že ideálny čas na poskladanie je 10 – 20 minút, tak sme spustili stopky. Skladanie bola zábava, pri ktorej každý priložil ruku k dielu. Dieliky sme rozdelili na pevninskú a morskú časť a postupne sme skladali maličké časti a v zápätí aj cekový obraz.


Mapucle sme si rozložili počas stretnutia na teraseFotografia: Martina Beňová

Táto hra v nás prebudila deti a skladanie puclí bolo zábavné aj poučné, nakoľko sme si tak trochu opäť precvičili zemepis či geografiu, spájali susediace lokality či krajiny a pozreli sa na svet skutočne zblízka.

Keď sme pucle celého sveta dokončili, stopky sa zastavili na čase 14:46:20. Síce sme ich museli k sebe trochu poposúvať, aby nám nevznikali medzierky medzi jednotlivými dielikmi, no po troche snahy sa nám podarilo vytvoriť pekný, jednoliaty výsledok.

Zhodnotili sme, že to bol na prvý raz vcelku dobrý čas a spokojne sme pucle opäť uložili do boxu. Odporúčame ich všetkými desiatmi, nakoľko sa pri nich zabavíš aj niečo nové o krajinách vo svete vďaka ich rozloženiu naučíš.


Zložené Mapucle Celý SvetFotografia: Martina Beňová

Ak sa ti Mapucle Celý svet páčia, tvorcov môžeš podporiť aj cez crowdfundingovú kampaň na Hithite, kde si za svoju podporu vyberieš rôzne zaujímavé odmeny vrátane Mapucle Celý svet vo forme mini, midi aj maxi.

bottom of page