top of page

Odpoveď na túto otázku nebude lebo medveď, hoc by mohla byť. Odpoveď znie, pexeso je jednoducho skvelé! Zamýšlali ste sa niekedy, ako vzniklo pexeso? Počuli ste niekedy nejaké pikošky o jeho zrode? A vlastne, viete, prečo a ako vyrábame pexeso v dielni Lebo Mädveď my? To všetko a o štipku viac vám dnes rozpovedám v riadkoch nižšie.


Hoc nie som žiadnym oficiálnym špecialistom, u nás doma sa pexeso hralo odjakživa. Celé to začalo láskou môjho otca k tejto hre, ktorý v istom momente začal pexesá aj zbierať. Začal s tým už dávno, pred vyše 30 rokmi, ešte pred tým ako to bolo kúl… Ono to vlastne nikdy nebolo kúl, ale kto vie, možno raz bude. Z môjho otca sa dokonca stal najväčší zberateľ na Slovensku, čo na Slovensku, ba na celom svete! Veď iba na Slovensku a v Česku sa zbierajú pexesá. Schválne, skúste si tipnúť, koľko ich ku dnešku vlastní? Možno kdesi v článku sa dozviete aj odpoveď.


Pexeso je prospešné z viacerých dôvodov:

  • je to dobré mozgové cvičenie samo o sebe

  • je to dobrý spôsob, ako tráviť čas s rodinou počas karantény

  • je to dobrá pomôcka na učenie čohokoľvek.

Poslednému bodu nasvedčuje samotná história pexesa, pôvod jeho názvu. Pochádza z češtiny, konkrétne je skratkou vety „PEKelně SE SOustřeď!” . Tento názov dal hre Zdeněk Princ už v roku 1965, hoc nápad prišiel už roky predtým. Zdeněk si z tohto prvenstva za minulého režimu veľa neužil, priam naopak, ale to je príbeh hodný samostatnej debaty.

V zahraničí sa táto hra často nazýva Memory alebo Concentration game, čo priamo odkazuje na cvičenie mozgu. Nemecká firma Ravensburger oficiálne vydala svoje prvé Memory v roku 1959. Určiť prvenstvo tejto hre preto nie jednoduché a ono je to vlastne aj tak jedno. Koncept pexesa je tak prirodzený a jednoduchý, že je pochopiteľné, ak vznikalo vo viacerých kultúrach a v rôznych časoch simultánne. Napríklad v takom Japonsku majú podobnú hru, zvanú Kai-wase, kde sa hľadajú rovnaké maľby zvnútra morských mušlí, ktorá sa datuje až do 16 storočia.


zdroj: Wikipédia


Tento herný koncept je za hranicami pomenovaný i názvom Pelmanism. Pelmanizmus je komplexný systém mozgových cvičení vyvinutý už v roku 1890 Williamom Josephom Enneverom a v prvej polovici 20. storočia sa tešil veľkej sláve prevažne vo Veľkej Británii. Hra dostala tento názov práve z dôvodu podobného vplyvu na ľudský mozog. Zatiaľ čo vo svete je pexeso často vyrábané z dreva alebo tvrdeného kartónu, na Slovensku a v Česku robíme pexesá z papiera. Práve preto sa ich tu vyrába tak veľa. Avšak, niekedy ide kvantita na úkor kvality.


Nebude asi prekvapivé, keď priznám, že prvé (kvalitné) pexeso, ktoré som vyrobil, vzniklo ako darček pre môjho otca. Viete si predstaviť, že ak chcete dať nové pexeso niekomu, kto ich vlastní vyše 5000 (!), nejde to inak ako vsi ho vyrobiť sám. Rozhodol som sa to poňať v rovnakej materialite a minimalistickej estetike ako všetky ostatné hry od Lebo Mädveď a pridať tak tejto úžasnej hre na vážnosti, ktorú si zaslúži. Pexeso sa tak zároveň lepšie hrá a oveľa dlhšie vydrží.


Tak vzniklo naše Šalené Pexeso (čítaj s vychodniarskym prízvukom), ktoré si svoj názov právom zaslúži. Pexeso nie je klasické v zmysle zbierania rovnakým párov. Latku sme posunuli vyššie. Navrhli sme pexeso opakovaných geometrických tvarov, kde však k sebe patria páry s rovnakým symbolom, no s odlišnou hustotou. Ľahkých pexies máme doma predsa všetci dosť!


Šalené Pexeso je prospešné ako samotné mozgové cvičenie. Rozhodli sme sa však vyrobiť aj pexeso náučné, s názvom Folxeso – Folklórne pexeso. Zmapovali sme mnoho tradičných ornamentov z rôznych kútov Slovenska vychádzajúc pritom z odbornej literatúry. Vybrali sme obce rázovité, často neznáme pre bežného Slováka z ôsmych regiónov Slovenska. Človek tak môže spoznať vzory z jednotlivých obcí, ako aj sa naučiť do ktorých regiónov patria, všetko naraz v procese hrania hry. Nič nebráni však hraniu pexesa takým spôsobom, že sa hráči jednoducho pokochajú nad rozmanitosťou a bohatosťou slovenského folklóru.



Vyššie spomenuté pexesá sú len tvorivým začiatkom. Keby Vám dám voľnú ruku, aké pexeso by ste si vysnívali vy? Kľudne mi dajte vedieť dole v komentároch aké pexeso by ste si chceli zahrať. Radi sa necháme inšpirovať. Na záver som veľmi zvedavý, ako ste si na začiatku tipli, že koľko pexesa vlastní môj otec. Napíšte mi to do komentáru a nezabudnite, že do konca marca máme poštovné na všetko objednávky zdarma. Juraj z tímu Lebo Mädveď



Komentáře


bottom of page