top of page

Nová spoločenská hra od Lebo Mädveď.


Po pol roku prototypovania vám prinášame novinku, hru, ktorá je úplná iná ako všetky mädvedie. Game of Ur je jedna z najstarších hier na svete. Táto súťaživá hra pre dvoch hráčov je stará skoro 5000 rokov. Dynamicky kombinuje taktiku a šťastie hráča.


Game of Ur je stolová hra vyrobená z MDF materiálu vďaka fréze a UV tlači. Hra sa skladá z dvoch hracích panelov, 8 štvorstenných kociek, zo 14 žetónov a dvoch gumiek, ktoré držia hru pokope. Jej balenie sme navrhli tak, aby ju bolo pohodné prenášať hoci aj v ruksaku, bez zbytočných krabíc a sáčkov na každú dovolenku, stanovačku, či na kúpalisko.


HISTÓRIA GAME OF UR

The Royal Game of Ur, prezývaná aj ako hra 20tich štvorcov, sa hrala už v starovekej Mezopotámii na začiatku tretieho tisícročia pred naším letopočtom. Hra bola populárna na blízkom východe medzi všetkými spoločenskými vrstvami a podobné hracie dosky sa sa našli aj na Kréte, či Srí Lanke.


Na vrchole svojej slávy získala hra duchovný význam a verilo sa, že udalosti v hre odrážajú budúcnosť hráča a sprostredkúvajú správy od božstiev alebo iných nadprirodzených bytostí.

Game of Ur bola populárna až do neskorého staroveku, kedy sa zrejme transformovala do ranej podoby backgammonu. Nakoniec hra ostala v zabudnutí všade okrem židovského obyvateľstva indického mesta Koči, ktoré pokračovalo v hraní jeho verzie až do 50. rokov, keď začali emigrovať do Izraela.


Game of Ur získala svoje meno vďaka anglickému archeológovi Sir Leonard Wooley počas vykopávok na Kráľovskom cintoríne v Ure v rokoch 1922 až 1934. Kópie tejto hry našli aj ďalší archeológovia na Blízkom východe.


Pravidlá hry Ur, ktoré sa hrali v druhom storočí pred naším letopočtom, sa zachovali na babylonskej hlinenej doske, ktorú napísal pisár Itti-Marduk-balāṭu. Na základe tejto tabule v tvare hernej dosky kurátor Britského múzea Irving Finkel zrekonštruoval základné pravidlá možného hrania hry. Cieľom hry je prebehnúť hracou plochou a doručiť do cieľa všetky svoje kúsky skôr ako súper. Rovnako ako moderný backgammon, aj táto hra kombinuje prvky stratégie a šťastia.


Existujú dva spôsoby hrania tejto hry. Tá klasická, ktorá sa podobá na hru Človeče a potom tá zložitejšia. Pre tých, čo sa im nechce čítať pravidlá, sme natočili krátke video s inštrukciami, ako na tú jednoduchšiu verziu.



Naša interpretáciu Game of Ur nájdete už teraz na našom eshope.

Tím Lebo Mädveď

bottom of page