top of page

Milan Gigel z Páni v najlepších rokoch napísal o hre Mapucle okresy a regióny takpovediac recenziu. Tu je prepis, avšak najlepšie je si ho pozrieť na ich stránke: https://www.vnajlepsichrokoch.sk/2019/07/26/vybalte-na-stol-mapucle-a-den-bude-zaujimavejsi/

Viete kde je Hont a Abov, ktorý okres je v obkľúčení iného okresu a kde by ste mali hľadať na mape okres Gelnica? Hoci to znie ako školský kvíz zo zemepisu Slovenskej Republiky, v skutočnosti je to vydarená zábavka, pri ktorej lovíte spomienky a cibríte pamäť.

Vezmete do rúk škatuľu s prenikavou vôňou drevnej vlákniny, roztvoríte ju na stole a príjemná zábavka v kruhu najbližších sa začína. Je to, akoby ste od stola budovali obraz republiky, kde sa miešajú istoty s nevedomosťou a dobré odhady z menej vydarenými. Videli ste už Mapucle z tvorivých dielní Lebo Mädveď?

Vyrezané presným laserom

Žiadna veľká fabrika, len tabuľky z lisovaných vlákien dreva a presný laser, ktorý podľa inštrukcií počítača vypaľuje jednu cestičku za druhou. Takýmto spôsobom sa rodia škatule, rovnakým spôsobom vznikajú jednotlivé dieliky stavebnice. Stačí pridať dva gumové popruhy a je hotovo.

Narozdiel od papiera, všetko zotrvá v pevnom zdraví po celé desaťročia. Ak zabránite vode a vlhkosti aby napáchala zradu, ak prstami nepomastíte pri jedení každý jeden dielik, nie je šanca že by sa čosi zohlo, roztiahlo alebo prestalo pasovať do seba.

Laser na každom reze zanechal milimeter širokú stopu a pri každej popiske prenikol pol milimetra pod povrch. Znamená to, že všetko ladí s príjemnou rezervou, aby ste sa zabavili vo vhodnej chvíli znova a znova.

Domovina v regióny delená

Tekov, Podpoľanie, Zámagurie, Liptov, Šariš, Novohrad – každý z našich regiónov má svoj folklór, ku každému sa viaže svojská etnografia. Dokázali by ste vymenovať hoci len polovicu z regiónov, ktoré formovali našu kultúru, gastronómiu a zvyky?

So stavebnicou, ktorú vysypete zo škatuľky na stôl je to jednoduché. Najprv z veľkých, hranatých častí vyformujete slepú mapu Slovenska a následne ukladáte jeden dielik za druhým na svoje miesto.

Začnete svojim rodným regiónom, pripojíte k nemu susediace a čím ďalej sa vzďaľujete, tým väčšmi sa snažíte hľadať pomôcky. Vyznačenie riek a okresných miest pomáha, po slovách a symboloch ktorými by ste oblasti popísali len márne pátrate v hlave.

Tu ste boli na dovolenke, tam majú tie prekrásne hory a na ďalšom mieste sú len nekonečné polia s obilím. Pod chvíľou zatúžite siahnuť do knižnice, aby ste si pozreli čosi naviac.

Prvé skladanie je nesmelé, pri druhom už viete čo vás čaká, pri každom ďalšom to už ide akosi rýchlejšie. Je úžasné, ako príjemne na človeka pôsobia neutrálne zemité farby a klasické spracovanie. Akoby ani nešlo o modernú kratochvíľu, ale dedičstvo po predchádzajúcich generáciách.

Od okresu k okresu

Všetko sa obracia na hlavu, keď vymeníte škatuľu s regiónmi za okresy. Razom ich je 72 – drobných, členitých, nie vždy dobre identifikovateľných. Namiesto celého názvu čítate na dielikoch iba dvojpísmenné skratky – práve také aké sú na evidenčných tabuľkách vozidiel.

Ak sa vám zdá, že vodiči sú svojim spôsobom vo výhode oproti chodcom, verte tomu že to nemusí byť pravda. Dlhý mesiac sa zabávame s hrami v rôznej spoločnosti a vidíme, že okresy sú príjemným orieškom na zdolávanie.

I tu je rám slepej mapy, z ktorého vyčítate plné znenie každej skratky. Snažíte sa spomenúť ktoré mestá ležia vedľa seba, podvedome sledujete toky riek, zo zúfalstva začínate sledovať aj okraje dielikov, kde by mohli akýmsi zázrakom zapadnúť do seba.

Práve pri okresoch vidíte nadšenie pre detail. Odtiaľto sú starý otec, tu boli svák na vojne, tamto zasa ukazovali v správach fabriku, ktorá vyhorela do tla. Spájate spomienky a vedomosti s mestami, pokúšate sa ukazovať prstom na miesta, kde by mohli byť obce o ktorých rozprávate.

Nemáte pocit, že ide o nejaké učenie, školskú vedomostnú súťaž, alebo meranie si síl so stopkami v ruke. Užívate moment zábavy na terase, otvárate škatuľu v dni, keď vonku nepekne prší.

Keď vás ženú do úzkych

Ešte stále si stojíte za tým, že regióny zostavíte tak rýchlo ako naposledy? Vyberte na stôl dieliky bez okrajov slepej mapy a razom sa začína všetko komplikovať. Nemáte jediný záchytný bod, musíte si sami rozpomenúť na tvar obrysov. Všetko, akoby bolo náročnejšie.

Ešte viac sa veci skomplikujú, ak zvolíte odlišnú taktiku. Vyberajte zo všetkých iba hraničné regióny a zostavte z nich obrys mapy. Rozdeľte to v rovnakom garde na drobné okresy a zdá sa, že to dnes možno ani nedokončíte.

Ak máte pocit, že tieto hry rýchlo omrzia, neverte tomu do slova. Všetko sa môže natoľko skomplikovať, že ani neurčíte správnu hranicu medzi Západným, Stredným a Východným Slovenskom.

A ak príde na porovnávanie veľkostí okresov a regiónov, takmer nemožno uveriť tomu, že Bratislavu sme si vybrali za korunu štátu. Drobnú, sťa škvarku v porovnaní s inými kúskami zeme.

Nech nezaspia na vavrínoch

Páčia sa nám mapy a radi by sme sa zabavili aj s ďalšími. Historická mapa Československej republiky s takmer zabudnutou Zakarpatskou Rusou, mapa Európy delená na štáty i regióny.

Zaujímavé môže by aj určovanie pôvodných názvov miest a obcí, kým ich hromadne nezmenili v roku 1948. Stará Ďala, Svätý Kríž, Beš – znie to ako kvíz. Vždy s dvojicou dielikov, z ktorých pri zostavovaní mapy použijete starý alebo nový.

Či nazvete Mapucle (49,90 €) kratochvíľou, spoločenskou hrou, stavebnicou alebo hlavolamom, nič nemení na tom že ide o príjemný relax na chvíle, keď hľadáte aktívny, avšak nie veľmi namáhavý odpočinok. I v sústredení sa vynoria staré spomienky, takže čím viac ľudí sedí pri stole, tým viac zábavy z toho je.

Milan Gigel

bottom of page